groot westland zensa yoga sandra koornneef yogaschool naaldwijk

Groot Westland

Op de pijp met…. Sandra Koornneef

Even pauze. Even op de pijp. Bakkie doen, praatje maken. Met en over bijzondere Westlanders. Westlanders met een verhaal. Over Westlandse waarden, en over heden, verleden en toekomst. Deze keer praten we met: Sandra Koornneef

Soms maak je iets ingrijpends mee. Iets dat je leven totaal een andere richting uitstuurt. Bij Sandra Koornneef (“35, geloof ik”) gebeurde dat toen zij na vele jaren van pijn in aanraking kwam met de Integrale Yoga. Sindsdien geeft zij zelf les en ontwikkelde zelfs eigen rugyoga technieken. “Ik ben echt overrompeld door wat er de laatste jaren is ontstaan.” Sandra is single en woont in De Lier.

Gek, je komt niet echt zweverig over…

(Lacht) Dat ben ik ook niet hoor. Ik blijf een nuchtere Westlandse yogi. Maar de gebeurtenissen in mijn leven hebben me wel geleerd op een andere manier naar mezelf en naar de wereld te kijken. De afgelopen tien jaar waren een heftige periode maar ook een dankbare les.

Vertel eens?

(Aarzelt) Tja, waar zal ik beginnen…

Bij het begin…

Ik ben een echte Lierse. Geboren in een leuk gezin met drie kinderen. Ik heb nog twee zussen: Rita en Ada. Mijn vader werkte bij Siemens in de scheepsbouw en mijn moeder werkt in de Kalanchoës. Zelf wist ik eigenlijk niet wat ik wilde worden. Ik zat op de Koningin Julianaschool en daarna deed ik de HAVO op het CLD in Delft en vervolgens MBO Toerisme in Leiden.

(Onderbreekt) Waarom toerisme? Je wist toch niet wat je wilde worden?

Ik heb de HAVO niet afgemaakt. Ik had toen veel last van migraine. Toen ik voor de tweede keer zakte moest ik snel beslissen welke MBO opleiding ik dan ging doen. En ik vond reizen leuk en hield ook van actief bezig zijn: kanoën, raften… Ik heb Niveau 4 gedaan. Daarmee kon je eventueel je eigen bedrijf starten. Ook tijdens de opleiding maakte je al reizen, naar de sneeuw en naar de Côte d’Azur. Ik heb ook nog een half jaar in Moliets in Frankrijk stage gelopen. Prachtig was dat, aan de Atlantische kust. Er wordt daar veel gesurft. Na mijn opleiding werkte ik een tijd bij Fast Travel. Ik organiseerde reizen voor marathonlopers naar de grote marathons in de wereld: New York, Parijs, Londen… Vervolgens heb ik nog een half jaar bij een reisbureau in Den Haag gewerkt maar toen zocht ik iets anders. Zo kwam ik uiteindelijk op mijn 24e bij Zuijdgeest De Lier terecht. Een mooie werkplek, maar helaas begonnen toen ook echt de problemen.

Wat voor problemen?

Ik kreeg ernstige rugklachten. Na 3 jaar van verschillende onderzoeken bleek dat ik een brede hernia had. Maar ze wilden me in het ziekenhuis er niet voor opereren. Dus ik ging naar de fysio en later de neuroloog… Ik ben in allerlei houdingen gefrommeld, maar het hielp niet. Uiteindelijk kwam ik bij dokter Iprenburg in Heerenveen terecht. Hij deed als enige in Nederland endoscopische operaties via de zij, waarbij je dus niet door alle spierlagen in je rug hoeft te snijden. Die operatie werd niet vergoed en moest ik dus zelf betalen, maar dat had ik er wel voor over. Het hielp ook wel, tijdelijk. Ik ging weer aan het werk, maar vervolgens ging het weer fout. In juli 2012 kreeg ik een operatie in Duitsland. Maar dat heeft helemaal niet geholpen, ik bleef ontzettende pijn houden. In december 2012 kreeg ik weer een MRI scan en daaruit bleek dat ik wéér een hernia had én dat er ook littekenweefsel zat. In die tijd raakte ik ook mijn baan kwijt en toen zag ik het even niet meer zitten: pijn kost zoveel energie! Ik werd moedeloos en wanhopig. Afspraken met artsen waren mijn leven in plaats van uitgaan en leuke dingen doen. De arts zei me uiteindelijk dat ik er maar mee moest leren leven. Dat zinnetje was echt een klap in mijn gezicht…. Dat wilde ik dus niet!!

Pff, dat is niet niks voor een jonge meid…

Op een gegeven moment stortte ik in en zat ik echt een keer intens huilend op mijn knieën met mijn handen omhoog, me af te vragen: Laat iemand me alsjeblieft helpen! Wat is dit voor les? Wat moet ik hiermee? Ik ben toen maar gaan zoeken op internet, woorden gaan googelen rust, beweging, adem, bewustwording, als een soort wanhoopsdaad. En wat kwam er uit: yoga. Ik wist er niks van en deed een proefles bij Marion in Rotterdam. Na die les vroeg ik impulsief: is de opleiding al begonnen? De week erna ben ik begonnen aan de opleiding Yogadocente. Zomaar. Alles was binnen een week geregeld. Ik had een soort van vertrouwen, een gevoel van ‘dit is het!’ Terwijl ik helemaal niks met Yoga had..

En wás dat het ook?

Het is echt een ‘life changing’ gebeurtenis geweest. Mijn vertrouwen wordt sindsdien steeds sterker. Normaal moest ik altijd vechten. Nu gaan dingen haast als vanzelf. Het kost me geen energie: het brengt energie naar me toe. De pijn in mijn rug is grotendeels weg. Soms gaat het nog wel eens mis, maar dat duurt dan een week hooguit. Met ademhalen en mediteren kun je zoveel doen! Ik geloof het soms nog steeds niet. Ik ben echt overrompeld door wat er in die paar jaar is ontstaan.

Kun je het verklaren?

Wat ik doe is Integrale Hatha Yoga. Dat betekent dat je niet alleen oefeningen doet, maar dat je yoga probeert te integreren in je leven. Bewustwording, ademhaling, meditatie, ontspanning en concentratie. Ik denk dat het veel te maken heeft met hoe je naar jezelf, je lichaam en naar mensen kijkt. Hier in het westen zijn we altijd druk. Hier in het Westland al helemaal. We moeten werken. Geld verdienen. En dat is natuurlijk prima! Maar we hebben geen tijd om te zien wie we eigenlijk zijn, gewoon even een momentje rust en ontspanning. We verwachten gewoon dat ons lichaam meedoet en als dat niet zo is, dan moet het ‘gerepareerd’ worden. Maar zo werkt het dus niet.

Hoe werkt het dan wel?

Bewustwording staat bij mij op nummer één. Bewust zijn van lichaam en geest. Dat begint bij het lichaam. Het gaat om meer dan een paar houdingen aannemen. Het gaat ook om bewustwording, goede ademhaling, ontspanning, concentratie en meditatie. Dat was de belangrijkste les: meer bij jezelf blijven. Ik deed allerlei dingen die ik niet leuk vond. De hernia dwong me tot reflectie en toen ontdekte ik dat andere dingen belangrijker zijn: dat je jezelf gelukkig moet voelen in alles wat je doet. Dat je anderen kunt helpen. Vanuit de liefde voor jezelf ben je ook beter voor anderen. Ik ben rustiger en gemakkelijker geworden. Gemoedelijker ook. Niet meer van dat gestress. Ik denk dat ik aardiger en leuker ben naar anderen dan dat ik vroeger was.

Want jij geeft nu ook les…

Ja, naast mijn werk bij Fachjan Project Plants in Honselersdijk geef ik nu alweer drie jaar zelf yogales. Mijn school heet Zensa Yoga & Coaching: Zen is een begrip uit het Boeddhisme, Sa is van Sandra. Eerst gaf ik les bij mij thuis, maar op den duur ging dat niet meer. Nu heb ik een eigen ruimte op Leehove in De Lier. Van één avondje in de week is het gegroeid en inmiddels geef ik haast iedere dag les. Het is echt mijn kindje. Ik heb ook eigen technieken ontwikkeld. Toen ik begon waren zelfs de beginners houdingen te zwaar voor mijn rug. De alternatieve houdingen die ik mezelf heb aangeleerd heb ik opgeschreven en zo ontstond de ‘Rugyoga’. Ik ga ook nog steeds door met de opleidingen. Ik wil leren, mezelf verdiepen in de wetenschap van de Yoga. Niet met een specifiek doel voor ogen, hoewel ik misschien ooit echt fulltime een mooie yogaschool zou willen hebben.

En werkt die rugyoga?

Ja, er gebeuren echt mooie dingen bij mensen. Ik had een man met een hernia, die helemaal niets kon. Hij ging echt op in de yoga. Na drie maanden was hij weer volledig aan het werk. Iemand anders had na twee jaar geen zenuwpijnen meer. Dat soort dingen zie ik gebeuren en dat ontroert je. En nog meer ontroert het als mensen door yoga echt ontdekken wie ze zijn!

 

Tekst: Esdor van Elten

Foto: Ton van Zeijl

Groot westland

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *